بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca





Menjejak Kaki ke Pulau

Dalam rangka percutian ke Surabaya, saya sempat lakukan kunjungan ke Pulau Madura. Letak pulau ini tak sampai 8km dari bandar Surabaya, hanya perlu seberang selat dengan feri, kita bakal ssampai di pulau yang terkenal dengan penghasilan garam di Indonesia.

Meski terletak tak jauh dari bandar kedua besar di Indonesia, Madura kelihatan miskin dan tertinggal. Banyak sekali orang kurang makan di sana sampai sewaktu saya perkenalkan diri dari sebagai Malaysia, ada beberapa ibu-ibu yang mahu ikut pulang. 

Saksikan kenangan di Madura dalam gambar.











23 ulasan:

  1. ayo kita ke malaysia., guna lawatan balasan bagi mereka :)

    BalasPadam
  2. ...perjalanan yg menarik...walopun surabaya panas yah...

    BalasPadam
  3. silakan.... kedatangan kalian dialu-alukan

    BalasPadam
  4. kalau demikian, mari kita tenggok sikit-sikit lah :)

    BalasPadam
  5. Wah, ayo...kapan nih kesana...hahahaha

    BalasPadam
  6. KL....KL...leh temu bual with cik CT doooooonnnnnngggggggggg

    BalasPadam
  7. Cik CT kepunyaan orang. Aduh... harus mintak izin dulu kalo mahu ketemu dia

    BalasPadam
  8. kapan-kapan aja... aku sedia menanti.

    BalasPadam
  9. Li...panggil aku Nono sajalah...tak perlu resmi banget...hehe

    BalasPadam
  10. Teringat budi baik mbak Gita dan Ugik yang sudi belikan makan malam untuk kami. Sayang, aku lupa namanya dalam bahasa tempatan.
    ============================
    He he, aku juga dipanggil mbak Gita, rasanya jadi getting 25 years older than my real age :-))
    nama kue-nya tuh "Pastel Tutup", sorry aku lupa minta sendok ke kasir-nya. Jadinya ya sulit makannya. Maaf ya? :-)

    BalasPadam
  11. Khas untuk tulisanku yang ini, aku panggil kamu Bambang Priantono. Sengaja aku buat supaya nampak rasmi. Tapi dalam lain-lain hal, aku panggil kamu Nono. Okekan.............

    BalasPadam
  12. Khas untuk tulisanku yang ini, aku panggil kamu Bambang Priantono. Sengaja aku buat supaya nampak rasmi. Tapi dalam lain-lain hal yang aku panggil kamu Nono. Okekan.............

    BalasPadam
  13. Ooooo.... pastel itu ada senduknya ya? Tak apapalah..

    BalasPadam
  14. Mungkin sekedar sopan santun kot...tul x 'Abang' Fazli...? ...he he he

    BalasPadam
  15. Tidak juga... Saja aku buat supaya nampak berbeza

    BalasPadam
  16. o0o...btw, gi kat Dolly x?...oooppppsss.....(hey chev, xde la malay nak gi Dolly. x senonoh la u!...plaaak! (ditampar!) )

    BalasPadam