بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca





MALAYSIA - INDONESIA - macam-macam perangai....

klik pada gambar untuk imej yang jelas


 
Ini salah satu perang cyber berkenaan hubungan Malaysia dan Indonesia. Kadang-kadang jadi kelakar. Macam-macam perangai dorang nie.
Post ini tidak bermaksud untuk tindakan provokasi. Hanya suka-suka.
 
Selamat Hari Raya - Maaf Zahir dan Batin
 
 
 

32 ulasan:

  1. hah.. Pak Lah tulis tu?? hish.. tak percaya la..

    BalasPadam
  2. memang pun... puak-puak dorang la tu yang menyamar..

    BalasPadam
  3. haha.. dah baca dah.. kelakar betul.. macam budak2..

    BalasPadam
  4. kih kih....

    si bambang ke yg tolong jawab tu?

    BalasPadam
  5. Tak... ni suma gara-gara orang yang menyamar. Yang menyamar jadi PM Abdullah Ahmad Badawi tu mungkin orang Indonesia. dan yang jadi Susilo Bambang Yudhoyono to mungkin orang Malaysia.

    BalasPadam
  6. Bosan sangat membaca kes Indonesia-Malaysia...tak berkesudahan...

    BalasPadam
  7. dah jadi bahan joke plak kan....

    muahahahahah......

    dah takde isu nak di bangkitkan

    BalasPadam
  8. ya.. saya pun dah bosan.. tapi harus gimana...? begitulah adat berjiran.

    BalasPadam
  9. ambe rasa lah.....

    singapore yg sengaja bangkitkan isu2 mcm nie (andain sahaja ye)

    nak tgk malaysia dgn indonesia bergaduh kot.....(just a joke nak kasi hangat je)

    muahahahahh......

    BalasPadam
  10. Saya rasa ada orang-orang tak bertanggung jawab nak rosakan hubungan M'sia-Indo

    BalasPadam
  11. rasa2nye nama akak dan Fazli dah kena blacklist.. baca je ler blog si chev.. teruk kita orang berdua..

    BalasPadam
  12. pasal isu rasa sayange tu le.. masih berlarutan.. siap nama akak pun kena... tapi takpa akak dapat pahala free.. hehe

    BalasPadam
  13. Oh ye ke? bialah... dalam dunia ni, dia aje yang betul, yang paling kuat, paling kaya, paling berbudaya, paling bersopan-santun, paling maju, paling islamic dll pendek kata, semuanya yang hebat.. Biarkan dorang dengan dunia fana dorang tue.

    BalasPadam
  14. Tak berkembang lg isyu kes rahazia & penangkapan istri Diplomat & Mahasiswa Indo oleh RELA...BOSAN tak berkesudahan...

    BalasPadam
  15. dah memang tak jawab dah.. dah malas..

    BalasPadam
  16. hmmm.. ntah ler. lepas satu satu.. yg buruk2 aja akhbar Indonesia keluarkan.. yg baik2 tak pulak di keluarkan.. sengaja kot nak membuat huru hara..

    BalasPadam
  17. ya... nampak sangat seolah-olah Media Indonesia sengaja memburuk-burukkan kita.

    BalasPadam
  18. tak taulah pulak. kita lihat apa yang terjadi slps ni. nak tuduh2 pun tak baik juga..... rasanya dorang tak masuk campur

    BalasPadam
  19. sabar fazli. lumrah dunia.. macam kak kienamm kata.. yg buruk2 aja akhbar Indonesia keluarkan.. yg baik2 tak pulak di keluarkan.. sengaja kot nak membuat huru hara.... bagi sal sama jer.. masing masing menenguk air yang keruh pada dasarnya mereka atau kita sendiri tak pernah faham.. ingat kata sepatah faz. rambut sama hitam tapi hati lain lain. sempena bulan puasa dan raya yang akan menjelang tiba.. selamat hari raya maaf zahir batin. lagi satu faz. in case sal ni tak terjumpa si bambang ni... faz atau kak kienamn kalau jumpa boleh sampaikan hajat sal tarikkan hidung dia tak ??/ ada sebab kenapa sal suruh buat macam ni... hehehee

    BalasPadam
  20. tarik hidung si Nono.. tu suh si Fazli buat ler.. kalau akak buat kang jadi bahan gossip pulak.. hahaha

    BalasPadam
  21. NEXT:- (Kuala Lumpur) TKW asal Bandung didapati luka-luka digigit oleh kucing majikannya di tingkat 2 di sebuah apartemen di pinggir ibukota Malaysia itu. Karena tidak tahan digigit, mangsa terpaksa menggunakan kain langsir yang disambung-sambung untuk turun ke lantai bawah apartemen tersebut bagi menyelamatkan diri. Mangsa kemudianya terpaksa berjalan kaki menuju ke KEDUBES Indonesia di Kuala Lumpur untuk memgadukan hal itu. Duta besar Indonesia telah meminta agar majikan wanita itu dihukum karena kesalahan kucingnya. Sekian. Kompas melaporkan.

    BalasPadam
  22. insyaAllah hari Khamis ni saya jumpa dia. Nak tarik hidung, kalau suruh saya potong hidung dia bagi kat awak pun boleh.. Heheheh

    Selamat Hari Raya.

    BalasPadam
  23. ayo makan lemang aja...biar kenyang...

    BalasPadam
  24. Bosan tapi banyak sangat embel2 dibawahnya yah...STOP KES DITUTUP...Carilah Topik blog yg bermanfaat tanpa menghujat satu dengan yg lainnya...Wassalam

    BalasPadam
  25. Sekalian Pamit untuk semua yah (Fazly, Jim, Pak Din, Akak, dll...), esok hari saya Balek Kampong...
    Maaf Zahir Batin......................

    BalasPadam
  26. wakakaka....

    adeh kelakar jugak eh mung nie.....

    boleh jadi wartawan kompas la mcm nie

    BalasPadam