بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca





Bandung Kota Damai

Ini hanya sebahagian gambar kenangan sewaktu di Bandung. Gambar-gambar selanjutnya akan menyusul.. Tunggu...
Ceritanya...? Jom klik di catatan Bandung atau lanjutkan ke Jom Jakarta... untuk gambar-gambar di Jakarta



















23 ulasan:

  1. bukannya 'Bandung Si Kota Kembang'...oleh2 mana nie??...

    BalasPadam
  2. wow.. jalan2 x ajak pun kita..

    BalasPadam
  3. Hehehe... kalo ko dok KL, aku sure ajak ko... :-)

    BalasPadam
  4. Orang sini cakap dinginnya...sebab sejuk disini artinya udaranya segar...
    di Indonesia :sejuk=fress
    di Malaysia :sejuk=cool

    BalasPadam
  5. bererti kita kontra. 'Dingin' di Malaysia ertinya udara yang segar.

    BalasPadam
  6. Bosan ah, keseringan makan sate kelinci soalnya

    BalasPadam
  7. mahal tak hotel nih
    Royal Dago

    BalasPadam
  8. murah.... nak gi Bandung ke? nginap la kat sini.... Cuma lebih kurang RM75/bilik semalam . Tapi jangan terkejut, itu untuk bilik yang takde sarapan

    BalasPadam
  9. yup
    cam maner nak booking
    makan xkisah cuma hotel n transport jer
    ader ctc number tak

    BalasPadam
  10. Nak booking boleh try call no. ni:- 6222-2502200 atau faksa ke no. ni:- 6222-2500565. Tapi ingat, nak murah, kena booking bilik yang takde sarapan.

    Soal makan tak jadi masalah sebab kat sekitar jalan Dago banyak tempat makan. Tapi kena tahan selera sebab makanan diorang sikit berbeza dengan kita. Tapi jangan susah, kalau rajin jalan, kita pasti jumpa rumah makan minang. Itu jelah menu yang hampir sama dengan kita.

    Transport: kalau nak jalan sekitar kota, boleh naik angkot atau bajaj atau kalau nak lebih selesa naik je teksi. Teksi diorang jauh lebih murah dari di KL. Kalau nak jalan jauh sikit, boleh sewa van dengan pemandu. Kat Hotel Royal Dago pun ada disediakan khidmat van ini.

    Pendek kata, senanglah....

    BalasPadam
  11. tq bro
    nak booking kena tunggu besok ar
    nak kena bayar dlu kerk

    BalasPadam
  12. takyah... cakap je tarikh bila nak menginap..

    BalasPadam
  13. main ke bandung juga ya..
    wah..
    kapan2 harus mencoba Jogjakarta ya..
    :)

    BalasPadam
  14. tunggu dan sabar menanti..here i come Bandung for the second time..but now with my own family...

    BalasPadam
  15. SETIAWANTRANS TOUR AGENT
    (TRAVEL AGENT PAKAGE PELANCONGAN)
    Car Rental for City Tour in Bandung & Jakarta
    Transport Pakage (All In) : Car Rental/Driver(Supir)/Petrol/Tol/Parking

    Car : Avp Suzuki @ Toyota Avanza – 6 siter @ 5 siter + Lugguge
    Bandung City = Rp400 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Jakarta City = Rp550 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp700 ribu/perday (12 – 13 hour)

    Car : Toyota Innova – 7 siter @ 5 siter + Lugguge
    Bandung City = Rp500 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Jakarta City = Rp600 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)

    Car : Kia Pregio – 10 siter @ 8 siter + Lugguge
    Bandung City = Rp650 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Jakarta City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung (Puncak) = Rp850 ribu/perday (12 – 13 hour)

    Car : Isuzu ELF (Coster) – 12 siter + Lugguge @ 14 siter
    Bandung City = Rp750 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Jakarta City = Rp800 ribu/perday (12 – 13 hour)
    Bandung/Jakarta @ Jakarta/Bandung = Rp900 ribu/perday (12 – 13 hour)
    ___________________________________________________________________________________
    For further info & booking, please contact me at
    email / facebook : setiawantrans@gmail.com
    & sms/call : +6281221401090 (Iwan, Bandung Indonesia)
    or can sms/call at : 0173029722 (Bella, Cheras, Selangor)
    Company Travel Agen iwan 100% milik orang ISLAM

    BalasPadam