بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca





Pelabuhan Sunda Kelapa, Jakarta

Suatu pengalaman baru telah saya tempuh dalam lawatan ke Jakarta baru-baru ini. Rupanya masih ada tempat lain yang lebih mengesankan selain Dufan, Kota Tua, Shopping Mall, TMII dan Kebun Binatang. Lebih asli, lebih sampai ke jiwa.
memulai pelayaran menyusur pelabuhan

Kapal-kapal berlabuh

Kota Jakarta dilihat dari mulut pelabuhan

mendekati kapal

kagum

beraneka

masjid & senja

petempatan setinggan

airnya tenang

megah

berlabuh

dan memunggah

mudik ke hulu

gabungan senja, kapal, dan petempatan

tayang diri

masjid, kapal dan senja

kumandangan azan terdengar

mahu pulang

menyusur petempatan

senja berlabuh

8 ulasan:

  1. love this too..
    hehehe.. i wish to honeymood alone in somewhere ... sorry sengaja .. nak speaking london hahaha

    BalasPadam
  2. sayang nih nggak masuk keperkampungannya fazli, next time kalau singgah, kita masuk ke kampungnya deh...

    BalasPadam
  3. InsyaAllah lain kali Andik. Ini pun dah merupakan pengalaman baru buat aku.

    BalasPadam
  4. Lihat suatu yang lebih asli ternyata lebih membuat kita puas. Sal.

    BalasPadam
  5. Langsung saja ke Pulau Seribu bang : )

    BalasPadam
  6. insyaallah faz. sal sedang merancang ...........nak luaskan permandangan....insyaallah hujung bulan ni mungkin

    BalasPadam