بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca

Telusuri kesan peninggalan Kesultanan Johor (1511 - 1824)Pautan di bawah ini menceritakan lokasi salah sebuah makam Diraja Johor ketika melarikan diri ke tanah jajahannya di Pulau Tambelan (yang sekarang jadi sebahagian dari Indonesia)

Klik Pautan ini:http://robbypatria.blogspot.com

7 ulasan:

 1. Sorry, tak boleh link kot. Cuba taip aja alamat tuh. :) nanti dicari lagi kaedah lain...

  BalasPadam
 2. x boleh dipungkiri, bahwa sejarah kita sebenarnya dulu adalah satu nusantara, tapi karena faktor penjajahan dan politis kita jadi tampak terpisah jauh...

  BalasPadam
 3. Betul. Sayang sekali, sejak terpisah, setiap pihak membangun dan berkembang sendiri-sendiri. Paling sedih, ada usaha jahat untuk menghapus sejarah kebersamaan ini.

  BalasPadam
 4. seperti ada makam diraja johor di mesjid temenggung singapura faz. ingat tak yang masa faz datang kesini dulu ? lagi satu mesjid sultan pun ada salah satu makam diraja tapi kita tak boleh masuk..makam mereka ini dimana mana. katanya ada juga diriau tau tapi sal tak tahu sebelah mana.. insyaalah nanti kalau kita rajin kita goggle k

  BalasPadam