بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca

SEMINGGU DI PERKAMPUNGAN BAJAU

Dibawah ini ialah sebahagian foto kenangan saya ketika melawat sebuah perkampungan Bajau di Sandakan, Sabah tempohari.  Sebahagian aktiviti yang saya lakukan ketika di sana ialah ikut memukat di Teluk Sandakan. Ceritanya ada di sini.

Saksikan.

Bergambar dengan para 'nelayan'
pamer diri
pertama kali turun ke laut
melabuh pukat
panjat kelapa di pulau terdekat
tak rasa gayat


 
hasilnya
pulang ke Batu Sapi, Sandakan
kenangan
sampai tanah besar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan