بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca

Antara Dunia Fantasi Ancol dan Kota Keriangan Genting

 

Sudah terlalu sering, satu demi satu kenalan saya dari negara seberang, dalam rangka kunjungan mereka ke Malaysia sangat teruja mengunjungi Kota Keriangan. Jangan salah, mereka bukan datang kerana terpikat pada apa yang ada di kota itu, sebaliknya mereka sekadar ingin tahu. Tentunya untuk tujuan membandingkan dengan sesuatu yang serupa yang telah mereka sajikan di negara mereka. Seingat saya, sudah lebih 6 kali saya temani rakan-rakan dari negara seberang yang ingin naik ke puncak yang tinggi itu. Masing-masing dengan niat mahu melihat. Sekadar ingin melihat.

 

Kebetulan dalam rangka kunjungan saya ke ibu kota negara mereka beberapa bulan yang lalu, saya sempat diajak melihat sesuatu yang serupa yang ada di sana. Tentunya saya di bawa ke Dunia Fantasi, tandingan Kota Keriangan versi mereka. Artikel ini  saya tulis hanya sekadar mahu mengulas perbezaan kedua taman tema ini. Maaf, saya tidak akan menilai mana di antara dua taman tema ini yang lebih hebat kerana pada saya, kedua-duanya punya keistimewaan tersendiri. Mari lihat dapatan saya hasil dari pengamatan yang singkat.

 

Dunia Fantasi atau mereka singkatkan menjadi Dufan menurut saya lebih luas dan permainan dalaman dan luarannya juga lebih banyak. Sayang sedikit, taman tema ini sangat panas memandangkan lokasi keberadaannya di pinggir pantai.  Haba panas menjadi lebih tak terkendali bila ia dikunjungi ramai manusia. Pun begitu, sesuai dengan lokasinya di pinggir pantai, pengelola taman ini bijak memanfaatkan air yang hadir secara alami menjadi salah satu elemen penting yang menghidupkan Dufan. Dan hasil dari saiznya yang luas itu, banyak hal yang dapat anda lihat di sini. Saya sifatkan Dufan sebagai dunia yang kaya permainan, baik permainan dalaman mahupun luaran di darat dan di air.

 

Beza dengan Kota Keriangan milik Malaysia yang lebih akrab disebut Genting, menurut saya ia sedikit lebih kecil. Permainan dalaman dan luaran yang ditawarkan di Genting juga jauh kurang. Lebihnya, taman ini dibangun di puncak pergunungan yang jauh dari jangkauan manusia. Hal ini membuat Genting terlihat lebih eksklusif dan mewah. Sesuai dengan lokasinya, Genting menyajikan suasana yang lebih segar hasil kedinginan tiupan angin yang asli.

 

Aktiviti utama yang disajikan kedua taman ini pada dasarnya sama - permainan. Masing-masing menyediakan hal-hal fantasi yang mendatangkan keriangan. Pada saya kedua-dua taman ini saling melengkapi. Apa yang tidak ada di Genting, ada di Dufan. Begitulah sebaliknya. Masing-masing miliki kombinasi antara permainan yang ekstrem dan permainan yang sekadar mendodoi minda. Cuma sekali lagi, Dufan lebih kaya permainan dan Genting punya kasino.

 

Dufan, sesuai dengan lokasinya di dalam wilayah ibu kota, punya akses yang mudah dan senang dicapai oleh siapapun.  Faktor kedekatan ini mungkin menjadi daya penarik buat Dufan.  Lain dengan Genting, terletak di luar Kuala Lumpur tapi punya jarak yang relatif dekat tetap memberikan kelebihan yang sama. Ditambah dengan kemudahan pengangkutan termasuk penyediaan kereta kabel curam lagi panjang menambah bonus buat Genting.  Biarpun situasinya beza, masing-masing miliki kemudahan akses yang baik menurut saya.

 

Pun begitu, biarpun kedua-duanya merupakan pusat pelancongan yang popular, Dufan saya lihat masih di dominasi pelancong lokal alias wajah-wajah Indonesia. Hal ini sangat kontra dengan Genting yang penuh dengan warga-warga asing baik yang berkulit putih, kuning mahupun yang hitam lagi gelap sampai ada saatnya jumlah mereka mengatasi pelancong tempatan. Hasil carian di Yahoo! juga mampu menerjemahkan hal ini.  

 

Pada saya, Dufan dan Genting sama istimewa. Yang beza mungkin promosi.

 

 

9 ulasan:

 1. Pengen ke universal studio di Sing
  Yuk!

  Fazli, aku Oktober ada schedule ke Johor baru..24-25 Oct.

  BalasPadam
 2. Pengen juga... tapi mahal Pin,

  Ok, nanti aku cuba cari masa yang sesuai untuyk pulang ke Johor. Tapi masanya masih jauh.

  BalasPadam
 3. Iya
  Masih kauh masanya
  Aku ntar dr KL naek bus, balik ke KL naek pesawat, mau nyoba tune hotel baru di Johor :)

  BalasPadam
 4. Jujur suka dan nyaman jalan ke Genting dr pd Ancol...karena aku suka pegunungan dr pada pantai...

  BalasPadam
 5. aku suka pantai, tapi ga suka ancol.... :D

  BalasPadam
 6. @ karimsh : widih...lebih suka "pegunungan"? gunung apaan ne:P
  Nyaman jalan ke genting karena hawanya sejuk... & facility-nya juga oke... tapi klo permainan memang lebih banyak di ancol (...but for me, i prefer quality than quantity, and it seems genting better in quality...) jadi kangen "cobain" food stall disana:D kapanlagi ya?..:(

  BalasPadam
 7. Sejuknya tong...^_^ Gunung is the best ...hi hi hi

  BalasPadam