بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca

Catatan setahun sepanjang 2009

Tahun 2009 baru saja melabuhkan tirai. Saya percaya ramai antara kita yang punya cerita terpenting yang terjadi sepanjang tahun. Di bawah ini, saya catatkan peristiwa terpenting yang berlaku pada diri saya sendiri sepanjang 2009.

Hayati :-

 

Januari 2009

2009 dimulai dengan penuh rasa gembira. Saat ini, kedua orang tua saya telah selamat menunaikan haji di tanah suci dan selamat kembali ke tanah air. Pun begitu, kepulangan ke tanah air kedua orang tua saya telah mewarnakan sesuatu yang baru dalam kehidupan kami 8 beradik anak-anaknya. Apapun kisahnya, biarlah saya simpan dalam hati buat panduan menjaga hubungan persaudaran sedarah daging pada masa depan.

 

Februari 2009

Februari merupakan bulan pertama langkah perjalanan saya. Biarpun tidak jauh,  ia tetap membekas dalam hati kerana watak yang terlibat mengiringi saya merupakan dua sahabat terdakat . Terima kasih buat Najib dan Syahrir atas kesempatan kalian dalam acara memperkukuhkan ukhuwah persahabatan di Bukit Merah, Krian, Perak.

 

Mac 2009

Saya menerima kedatangan Arifien, teman Multiply dari Jakarta bersama sahabatnya Maulana. Kehadiran mereka menambah lagi koleksi kenalan internasional saya. Maaf atas layanan saya yang terlalu kurang buat kalian.

 

April 2009

Saya terima lagi kunjungan 2 kumpulan tamu dari Jakarta sepanjang bulan ini. Buat Adelina, Muthia, Maria Handayani, Adi Nugroho, Candy dan Ferna, kunjungan kalian sangat dialu-alukan. Semoga kita bertemu lagi di lain masa.  

 

Mei 2009

Langkah kedua perjalanan saya bermula. Kali ini perjalanannya lebih dekat lagi biarpun sebenarnya di seberang laut. Terima kasih buat Salbiah, Koosam dan Yanie atas layanan anda sepanjang saya di Singapura. Buat Sal, terima kasih atas hadiah hari jadi yang tak ternilaikan. Tak lupa juga buat buat sahabat saya, Syahrir kerana sudi memenuhi undangan untuk sama-sama ke pulau singa. 

 

Jun 2009

Langkah perjalanan diteruskan. Kali ini saya ke Kudus (Jawa Tengah) dan Malang (Jawa Timur), Indonesia. Sedikit sebanyak kunjungan saya mampu mengembalikan jiwa kejawaan yang kian terhakis dalam diri ini. Bangga rasanya dapat menjejakkan kaki ke tanah leluhur datuk nenek saya. Alhamdullillah misi usai bersama seribu kenangan yang mengesankan. Buat keluarga Agos, terima kasih atas layanan tak terhingga sepanjang saya di Kudus. Khas buat Bambang Priantono, ternyata persahabatan kita tak terkalahkan oleh sekian banyaknya hal negatif yang mendatang. Terima kasih atas layananmu sepanjang saya di Malang. Om Cik sangat terhutang budi.  Tak lupa dalam bulan ini juga, sahabat saya Najib selamat diijabkabulkan dengan pasangannya. Tahniah untuk itu.    

 

Julai 2009

Langkah perjalanan saya terus melebar ke utara, ke mantan sebuah pulau Melayu yang kini hilang melayunnya. Pulau Phuket, Thailand terlalu hebat untuk digambarkan. Keindahan ini dapat saya kongsikan bersama teman-teman multiply dari Indonesia, Terima kasih buat Maulana, Arifin dan Andik atas kesempatan itu.

 

Ogos 2009

Buat pertama kalinya saya saksikan sendiri sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan Indonesia di ibukotanya, Jakarta. Terima kasih buat dua watak utama yang terlibat; Maulana dan Karim. Terima kasih juga buat watak-watak lain; Alam, Arifien, Adi Nugroho, Candy dan Sri Andalas (Awang) kerana sudi meluangkan masa buat saya selama di sana.

 

September 2009

Perubahan besar dalam kerjaya saya telah berlaku. Saya ditukarkan jawatan ke jabatan lain yang terlalu asing. Akan saya sambut cabaran itu.

 

Oktober 2009

Aidilfitri dirai. Hikmahnya besar buat kami 8 beradik . Saya percaya pada pepatah “air dicincang tak akan putus”.  Semoga apa yang berlaku jadi penduan dalam menjaga hubungan sedarah ini.

 

November 2009

Batam menjadi lokasi perjalananku seterusnya. Terima kasih buat Agus di Sikupang yang sudi menerima saya sebagai tamunya selama di pulau duit itu. Sayangnya Batam sudah tidak asli.  

 

Disember 2009

Hujung tahun datang lagi. Sebagaimana tahun-tahun sudah, masih ada lagi hal penting yang belum mampu saya lakukan. Biarpun terdetik rasa sesal, kedatangan hal-hal lain secara mendadak ternyata memberikan sedikit rasa manis untuk dikenang. Ini termasuklah hal kedatangan teman dari Jakarta buat ke sekian kalinya. Buat Karim, terima kasih sudi datang lagi melihat saya di sini. Buat Alam, kehadiran mu mengeratkan ukhuwah antara kita. Terima kasih atas kenangan manis yang kamu sajikan. Dan kunjungan kita ke Langkawi ternyata menjadi pelengkap siri perjalanan saya sepanjang tahun ini. Ternyata tahun 2009 memberikan catatan terbanyak dalam diari perjalanan saya.

13 ulasan:

 1. salam...setiap manusia mempunyai jalan hidupnya sendiri...setiap yang dilalui diibaratkan ilmu yang telah dirai...masa berganti masa..tanpa disedari ...setiap kenangan mempunyai cerita-cerita yang telah tertulis...hanya masa membuat kita menjadi pelakunnya...hari dan masa juga tertunggu..kapan akan ditayangkan....perjalanan ini tak dirancang ..tapi boeh juga dirasaikan kenikmatannya...persahabatan itu pula satu jalinan kasih sesama manusia...tapi harus pandai memainkan peranan itu...bukan untuk oranglain tapi diri sendiri...

  BalasPadam
 2. Ya bang Amid. Sayang kita bersua hanya seketika. harap dapat bertemu lebih lama dengan abang Amid satu masa nanti. Selamat Tahun Baru 2010.

  BalasPadam
 3. Waaah..
  Banyak sekali catatannya..

  Semoga di 2010 kita bisa bersua kembali Fazli..
  Salam dari Indonesia.. Hari ini saya insya allah menuju Yogyakarta..

  BalasPadam
 4. tahniah...catatan yg menarik ni...dibaca...terima kaseh...

  BalasPadam
 5. Memang menarik kenangan sepanjang tahun...ada suka ada duka, tapi itulah perjalanan hidup...moga di tahun 2010 kita memperoleh kejayaan bersama...Amin...^_^

  BalasPadam
 6. Amien. kapan2 aku ke rumah baru kamu ya Karim.

  BalasPadam
 7. Amien...semoga ketemu lagi dilain waktu
  Biar apapun yang terjadi kamu sahabat paling baik yang kupunya

  BalasPadam
 8. Boleh...InsyaAllah kalau sudah jadi x payah duduk kat hotel lagi...

  BalasPadam
 9. tentang hadiah tu..jangan lah sebut faz.. malulah sal ... hehee

  BalasPadam
 10. Fazli... next month aku ke KL lagi, finally...
  on March 26-28 yak...

  BalasPadam
 11. Ok. InsyaAllah aku ada di KL. See ya.....

  BalasPadam