بسم الله الرحمن الرحيم


Selamat Datang


Istana Cerita sebuah blog berbahasa Melayu, sebahagian besarnya dalam bahasa Malaysia, namun ada beberapa kata yang saya ambil dari bahasa Indonesia dalam usaha memudahkan penyampaian. Ada kata yang jarang kita dengar, namun tetap dapat difahami setelah melihat seluruh isi ayat.

Istana Cerita terisi berbagai himpunan genre, sebahagian besarnya tentang pengalaman perjalanan dan foto kenangan dan selebihnya tentang hal-hal yang menarik pada pandangan penulis.

Penulis dedikasikan blog ini buat semua, khasnya kepada pengagung bahasa Inggeris yang semakin bercambah di negara kita tercinta, Malaysia. Dan mengajak mereka berfikir atau paling tidak bantu beri
ilham supaya mereka yakin betapa teks dalam bahasa Melayu juga boleh diolah dengan baik dan disusun cantik membentuk himpunan kata-kata yang tak kalah hebat berbanding bahasa-bahasa lain di dunia. InsyaAllah.

Sebahagian tulisan di sini ialah tulisan lama usungan dari laman multiply penulis yang kini sudah dibubar.

Sekian. Selamat memabaca

Malaysia Kini 28.3 Juta

Penduduk Malaysia kini berjumlah 28.3 juta orang. Begitulah hasil banci penduduk negara yang dilakukan tahun 2010 yang lalu. Dari jumlah itu, direkodkan terdapat seramai 2.3 juta orang warganegara asing yang menetap di negara ini. (saya percaya warganegara asing yang tidak direkodkan sekali ganda lebih ramai dari jumlah ini).

Pecahan warganegara mengikut ras:
- Pribumi = 67.3% (17.5 juta)
- India = 7.3% (1.9 juta)
- Cina = 24.6% (6.4 juta)
- Lain-lain keturunan (arab, eropah dll) = 0.8% (200,000 orang).

Dari jumlah 67.3% penduduk Pribumi, tidak dinyatakan pula berapa peratus pecahan pribumi Melayu, Orang Asli, Portugis, Siam, bumiputra bukan islam Sabah dan bumiputra bukan Islam Sarawak. Kalau ada yang tahu, mungkin boleh berikan info tentangnya, atau paling kurang info tentang bagaimana mendapatkannya.


13 ulasan:

 1. Jauh lagi target...harus lebih produktif nih! he he..

  BalasPadam
 2. Oke...ntar tggu ibunya dulu he he...

  BalasPadam
 3. Orang Melayu sana kan rata2 anaknya lebih dari tiga toh? Apa masih kurang?

  BalasPadam
 4. Kalo gak salah targetnya 70 juta jelang 2020..nah masih jauh toh

  BalasPadam
 5. Hahahahahahaa.....Filipina saja yg luasnya hampir sama dg Malaysia sudah 85 juta jiwa tuh

  28,5 juta? hmmm...itu penduduk propinsi mana yaa?? kalau pulau Jawa sih rata-rata diatas 30 juta (Jabar, Jateng, Jatim)..sementara Jogja cuma 3 jutaan, Banten 8-10 jutaan.

  BalasPadam
 6. Makanya bilang sama tuan punya lapak ini...cepet2 kawin bikin anak banyak2 he he..

  BalasPadam
 7. elehh nanya orang *hembus asep rokok muka Nono*

  BalasPadam